Header 3
Header 4
Header 5
Header 1

BIO

TAKO - story

Posted: 05/10/15

Godine 1974 pošto su su članovi grupe OPUS otišli svako na svoju stranu,Dušan Ćućuz-Dule je odlučio da osnuje novu grupu sa idejom da se zove TAKO.
U periodu u kome je tražio odgovarajuće saradnike za grupu,Dule i bubnjar prve postave grupe TAKO,Milan Lolić su nastupali sa kantautorom Srdjanom Marjanovićem.U istom periodu ,Dule je sreo Djordja Ilijina iz Sremske Mitrovice,studenta Etnologije,koji je imao slično muzičko opredeljenje što je ustanovljeno kroz razmene ideja na zajedničkim probama.Posle kraćeg vremena vežbanja sa Milanom Lolićem i Djordjem Ilijinom Dule poziva gitaristu Savu Bojića koji je u to vreme napustio prvu postavu grupe Pop Mašina.Grupa je u toj postavi napravila tri demo snimka i imala značajan nastup sa više grupa na humanitarnom koncertu u hali Pionir.Tokom 1975. godine u studijima Radio Beograda uradili su prve snimke “Čujem svoje misli”, “Daždevnjak”, “Lena” i “Čudan grad”. Početkom 1976 godine Sava Bojić odlazi u JNA a novi gitarista postao je Miroslav Dukić-D Mirro u to vreme s nadimkom Geza (ex grupa Koren, rođen 1953).Leto 1976. godine proveli su svirajući u Internacionalnom omladinskom centru u Dubrovniku.Posle nekoliko meseci vežbanja i promene nekoliko bubnjara ,dolaskom Slobodana Felekatovića ,nastaje konačna postava grupe TAKO koja je radila sledećih pet godina zajedno i napravila dva LP izdanja.
Felekatović se veoma dobro snašao u kompozicijama grupe TAKO te je grupa odmah počela sa nastupima.Budući da su želeli da stvaraju muziku bez kompromisa, baš tako kako osećaju, jednostavan naziv TAKO je dao značenje i njihovom muzičkom opredeljenju. Zbog nekomercijalnosti u početku su se teško probijali na sceni. Sledećih godinu dana grupa je redovno svirala, uz značajan nastup na legendarnom koncertu Bijelog Dugmeta ,28og avgusta 1977 godine,kod Hajdučke česme u Beogradu posle čega je usledila i turneja po stadionima i sportskim halama najvećih gradova Jugoslavije gde se grupa TAKO kao predgrupa Bijelom Dugmetu predstavila širokom auditorijumu od više desetina hiljada ljudi po svakom koncertu. 23.Novembra 1977. godine, sa grupom S vremena na vreme organizovali su kvadro ozvučen koncert u Domu omladine a u istom periodu su imali, od publike dobro prihvaćen nastup na BOOM festivalu rok muzike u hali SPENS u Novom Sadu.
Producent PGP RTV Beograd Aleksandar Pilipenko je čekao pravu priliku da grupu ubaci u izdavački program kuće,ali su članovi grupe odlučili da 1978. godine prihvate ponudu produkcije RTV Ljubljana i to posle nastupa na Omladinskom festivalu u Subotici. Album je snimljen za 36 satu u Studiju M u Novom Sadu u ,za takvu vrstu muzike nesretnim okolnostima, jer su za producenta i majstora tona dobili ljude koji nisu imali nikakvog iskustva sa bilo kojim pravcem rok muzike pa je kao rezultat tog spleta okolnosti izasla LP ploca sa daleko losijim zvukom nego sto je grupa imala na nastupima uživo.Na debi albumu “Tako” kao autori su potpisani Ilijin, Ćućuz i Dukić u kompozicijama “Sinteza”, “Utapanje sunčeve svetlosti u peščanu memoriju”, “Probudi se”, “Druga strana mene”.U pretežno instrumentalnim temama, ponudili su svoju viziju progresivne rok muzike sa elementima jazz-a i klasike. Album su promovisali besplatnim koncertom na Kalemegdanu pred nekoliko hiljada ljudi.
Tokom 1979 godine Dukić se odvojio u pokušaju da napravi svoju grupu a ostali članovi su nastavili pripreme materijala za drugi album.Saradnja sa drugim gitaristima nije bila uspešna pa su pola godine kasnije nastavili rad u staroj postavi sa gitaristom Miroslavom Dukićem. Drugi album “U vreći za spavanje” izašao je septembra 1980. godine. Ploča je ozbiljnije zamišljena, a svaki član je producirao svoju kompoziciju Po objavljivanju ploče krenuli su na seriju promotivnih koncerata, a nastupali su i u Zagrebu u okviru manifestacije “Pozdrav iz Beograda”.
Odlazak bubnjara u vojsku, ali i opšta promena klime u muzici ,izazvana dolaskom novog talasa, razlog je što su prestali sa radom. Oproštajni koncert održali su na beogradskom Filološkom fakultetu marta 1981. godine.

Miroslav Dukić-D Mirro je postao studijski muzičar i producent, snimio je veliki broj ploča drugim autorima. Ćućuz je radio na ozvučavanju koncerata. Ilijin je jedno vreme radio kao nastavnik muzičkog a zatim kao etnolog.Snimio je solo ploču “Zabranjeno prisluškivanje” (Suzy 1983.) na kojoj je svirao sve instrumente sem bubnjeva. Taj deo rada obavio je Vladimir Furduj (ex Korni grupa). U periodu do 1989 godine je radio u studiju Aqarijus kao majstor tona i aranzera krajem 1989 se preselio u Njujork gde je radio kao korepetitor u baletskoj skoli u Harlemu ,i bavio se komponovanjem primenjene muzike i produkcijom (film,reklame itd.). Nemački izdavač Tomas Verner (Thomas Werner) je za svoju diskografsku kuću Kalemegdan Disk 1993. godine iybacio na tržište reizdanje na vinilu oba albuma grupe Tako. Odevene u nov, luksuzan omot (rad Istvana Fujhkina ,slikara i dizajnera iz Subotice koji sad zivi i radu i u Torontu), ploče su dobile i muzički dodatak. Na prvom albumu bonus je kompozicija “Put na jug” (Dušan Ćućuz), a na drugom “Izgubljeno ništa” (Dušan Ćućuz) i “Horde mira” (Miroslav Dukic-D Mirro). To su originalni materijali snimljeni u vreme dok su snimani albumi ,ali zbog minutaže nisu se našli na vinil izdanjima. Brazilska diskografska kuća Rock Symphony je 1998. godine napravila CD reizdanje oba albuma grupe TAKO sa bonus trakama koje su nasle mesto i na reizdanjima Kalemegdan Disk-a.. Kalemegdan Disk 1993 godine izdao “Zabranjeno prisluškivanje” LP Djordja Ilijina iz 1983 godine a isti materijal objavio na disku Italijanski Mellow Records 2002 godine.Miroslav Dukić je pod imenom D Mirro ponovo snimio devet odabranih kompozicija iz opusa grupe TAKO i objavio ih na disku “Tako Reloaded” (Art Media Line 2010.). Grupa Bjesovi je na internet izdanju “Svetla, svetlosti” 2015. godine obradila kompoziciju “Probudi se”.
Diskografija


 

Studijski album (vinil) RTV Ljubljana - Jugoslavija

  • Tako (1978).

 

Studijski album (vinil) PGP RTV Beograd - Jugoslavija

  • U vreći za spavanje (1980)

 

Reizdanja (vinil) Kalemegdan Disk (Germany)

  • Tako (1993)
  • U vreći za spavanje (1993)

 

Reizdanja (CD) Rocksymphony (Brazil)

  • Tako (1998)
  • U vreći za spavanje (1998)

 

TAKO on Facebook

Posted: 24/06/15

Preslušavanje prvog albuma grupe TAKO (Tako) ... Listen to the Full album TAKO by TAKO ....

TAKO review on Progarchives

Posted: 23/06/15

Tako biography TAKO are something as unusual as a Yugoslavian jazz-rock and symphonic progressive rock band. The band was put together in 1975 and the band's name means "this way". Between 1975 and their split up in 1981 they released two classical albums: "Tako" (1975) and "U Vréci Za Spavanje" (1980). …

Win tickets to see #TAKOOnTheRoad

POSITION ON RATE YOUR MUSIC

Posted: 17/06/15

The opening ''Probudi se'' is a marvellous piece of vocal-led Space Rock with nice deep synth work, but the following ''Sinteza'' is even better with its unique Symphonic/Jazz/Space Rock sound, somewhere between the electric piano approach of RETURN TO FOREVER and the melodic delicacy of CAMEL with occasional heavy interplays and even some harmonica solo.…

allmusic.com about tako  

Posted: 08/12/15

Tako's history begins when the first lineup of the band Opus had broken up. Bassist Dusan Cucuz wanted to form a new band, so he gathered musicians who where fond of a more complex rock sound. 

New Limited Edition Halloween Tee

ex yu - rock enciklopedija

Posted: 29/10/14

Тако, trans. That Way) was a former Yugoslav progressive rock band from Belgrade.…

tako izdanja na "discogs"

Posted: 28/10/15

Directed by Roboshobo, the music video for “Phantom Limb” makes its world premiere today on BitTorrent Bundle . Watch the video and unlock exclusive content, including access to an exclusive Tako Halloween tee, only available through BitTorrent Bundle.

BLOG Aleksandra Arežine

Posted: 30/07/15

Decembart 13, 2010, TAKO - Treba raditi iskreno iz srca on,

1 2 3 13

MUSIC

Video

Links